POVIJESNI REZULTAT HRVATSKIH MALONOGOMETAŠA U MOLDAVIJI

Hrvatski mali nogomet posljednjih nekoliko dana proživio je svoju renesansu. Nakon iznenađujućeg ispadanja u skupini na prošlogodišnjem Socca SP u malom nogometu u Budimpešti, naša reprezentacija zaputila se u Moldaviju na premijerno izdanje Socca EuroCupa.

event 03.04.2023.

Ostvaren je plasman u finale elitnog turnira u kojem je Hrvatska vodila 2:1 protiv Kazahstana, aktualnih viceprvaka svijeta, golovima Mikleuševića i Haramusteka, ali igrom s igračem vratarom Kazahstanci u 38. minuti te u sudačkoj nadoknadi postižu dva gola i slave s 3:2.

Time je Hrvatska osvojila drugo mjesto u sklopu elitnog dijela turnira u kojem su igrale najbolje europske malonogometne reprezentacije.

Kako je EuroCup koncipiran od dva turnira, elitnog i kvalifikacijskog za SP, tako je Hrvatsku još očekivala utakmica protiv Gruzije, poraženim finalistima kvalifikacijskog turnira. Naši reprezentativci slavili su 1:0 golom kapetana Josipa Haluške te su time osvojili treće mjesto u ukupnom poretku EuroCupa.

”Neopisiva sreća i zadovoljstvo. Najprije zbog rezultata, ali i pozitivne atmosfere koja je u našoj reprezentaciji bila prisutna od samog početka. Živjeli smo jedan za drugoga, za dobar rezultat ovdje i to nam se na kraju vratilo”,  kazao je kapetan Josip Haluška te nadodao:

”Zaslužili smo ovaj rezultat. Malo nas je došlo, potrošili smo se puno, ali dali smo zadnji atom snage i ostvarili nevjerojatan uspjeh.  U Hrvatskoj je potreban ovakav neki rezultat da bi se prepoznao ovaj relativno novi sport. Vjerujem da će ovaj naš uspjeh potaknuti i mnoge igrače i sponzore koji će se priključiti Socci i tako pomoći u ostvarivanju još boljih rezultata u narednim natjecanjima”.

Hrvatska je na ovom natjecanju po prvi puta imala dva igrača koji mali nogomet igraju u inozemstvu. Radi se o članovima kluba Croatia Fermoy koji se natječe u irskom socca malonogometnom sustavu.

”Ovo je nešto prelijepo. Zahvalan sam na ovom predivnom iskustvu  i ponosan sam na svoje dečke. Neopisiv je osjećaj igrati za hrvatsku reprezentaciju i još k tome ostvariti tako dobar rezultat. Moram pohvaliti i organizaciju koja je bila na stvarno visokom nivou”, rekao je Domagoj Mikleušević, jedan od ”Iraca” u redovima naše reprezentacije.

Veliko individualno priznanje dobio je vratar hrvatske malonogometne reprezentacije Nikola Beljan koji je proglašen najboljim amaterskim malonogometnim vratarom u Europi.

”Došli smo u Moldaviju bez velikih očekivanja , ali smo vjerovali u sebe kad nitko nije vjerovao u nas. Došli smo toliko oslabljeni, na neki način i nespremni, ali smo se taktički dobro posložili, uspjeli smo na kraju dominirati terenom i ostvariti visoki plasman” izjavio je Nikola Beljan te se osvrnuo na individualno priznanje koje je dobio:

”Ova nagrada mi je samo daljnji poticaj za treniranje ovog sporta, jako sam sretan što sam među tolikim vratarima u Europi upravo ja izabran za onog najboljeg”.

Izbornik reprezentacije Željko Ostrman na klupi reprezentacije sjedi već tri godine, ali zbog epidemije Covida-19 ovo je tek drugo veliko natjecanje na kojem je predvodio Hrvatsku. Iako na lanjskom Socca SP u Budimpešti rezultati nisu bili sukladni očekivanjima, na EuroCupu je dokazao da mu je opravdano ukazano povjerenje Saveza.

”Ostale reprezentacije imaju veliku razinu razvijenosti ovog sporta, imaju nacionalna prvenstva, dolaze s deset ljudi u stožeru i 16 igrača, imaju po nekoliko mjeseci priprema za ovako velika natjecanja što je sigurno ono što nama nedostaje. Potaknuti ovim rezultatom, vjerujem da će se u budućnosti i kod nas ova verzija malog nogometa podići na još veći nivo. Bio je ovo jedan predivan događaj koji stvarno treba doživjeti”, izjavio je izbornik Ostrman te nadodao:

”Ovaj uspjeh će nam sigurno dati jednu dodatnu motivaciju prije samog Socca svjetskog prvenstva u malom nogometu u Njemačkoj. Imamo dva mjeseca za pripremiti se i nadamo se da ćemo u Essenu ostvariti barem jednako dobar rezultat”.

Dodajmo i kako je u superfinalu EuroCupa Kazahstan, ujedno i pobjednik elitnog turnira, svladao Rumunjsku, osvajače kvalifikacijskog turnira, s 5:4.

Osim Rumunjske, i ranije spomenute Gruzije, kroz kvalifikacijski turnir svoju kartu za Socca SP u malom nogometu u Essenu izborila je i Albanija.

Za kraj napomenimo kako su, pod vodstvom izbornika Ostrmana, Hrvatsku na ovom natjecanju predstavljali Nikola Beljan (GK), Josip Haluška (C), Domagoj Mikleušević, Hrvoje Čović, Marin Romić, Luka Matković, Tomislav Haramustek i Edi Ljubas.