NOVA GODINA ZA NOVI POČETAK

Nakon nekoliko mjeseci odmora s ponosom možemo najaviti kako u 2023. godini Svjetska Socca malonogometna federacija (ISF) kreće u natjecateljski najkvalitetniju godinu od svoga osnutka 2017. godine.

event 21.01.2023.
FOTO: Marin Sušić

Već ranije je najavljeno kako će se ovogodišnje Socca SP u malom nogometu održati u Njemačkoj, a grad domaćin bit će Essen. Napokon je poznat i točan datum održavanja najprestižnije amaterske svjetske malonogometne smotre, a kako je bilo i najavljivano natjecanje će se održati od 2. – 11. lipnja ove godine. Na SP-u će nastupiti 40 reprezentacija koje će biti razmještene u osam grupa.

Ipak, ono što je zanimljivo je da Essen neće biti domaćin jedinog velikog reprezentativnog natjecanja u 2023. godini. Od 29. ožujka do 2. travnja, glavni grad Moldavije – Kišinjev, ugostit će premijerno izdanje EuroCupa.

O čemu se radi? EuroCup je najjače kontinentalno natjecanje pod ingerencijom ISF-a, a održavat će se svake godine. Sastoji se od dva ždrijeba po osam reprezentacija. U prvom ždrijebu nalazi se osam najjačih europskih reprezentacija koje će se boriti za titulu pobjednika EuroCupa, dok će se u drugom dijelu ždrijeba nalaziti osam najlošijih europskih reprezentacija koje će se boriti za tri pozicije koje vode na Svjetsko prvenstvo u Essen.

ŠTO JE S HRVATSKOM?

Hrvatska je već osigurala nastup na SP u Njemačkoj, a kao 17. reprezentacija svijeta i jedna od osam najboljih europskih reprezentacija dobila je pozivnicu za nastup u Moldaviji. Kako smo trenutno u postupku slaganja financijske konstrukcije za ovu godinu tako još uvijek ne možemo reći hoćemo li nastupiti na oba natjecanja, ali trudimo se to omogućiti našim reprezentativcima.

Važna novost je da je naš Savez odlučio okrenuti novu stranicu i provesti određene promjene o kojima će se više znati uskoro.

Za kraj možemo reći kako će se Socca prvenstvo Hrvatske u malom nogometu održati 24. i 25. lipnja ili 1. i 2. srpnja, dok je Liga prvaka na rasporedu u jesenskom terminu ove godine.

Ono što nas posebno veseli je da je Svjetska federacija najavila još neke nove projekte, a s kojima ćemo biti upoznati u skoroj budućnosti.