BRAZIL NOVI SVJETSKI PRVAK U SOCCA MALOM NOGOMETU

Završilo je treće Svjetsko prvenstvo u malom nogometu. Nakon Njemačke i Rusije, naslovom se okrunio Brazil.

event 19.09.2022.
FOTO: Marin Sušić

Reprezentacija Brazila je tako po prvi puta postala svjetski malonogometni prvak nakon što je u finalu pobijedila Kazahstan s 3:0, reprezentaciju koja je do tada bila neporažena na turniru.

Brazil je samo jednu utakmicu na prvenstvu odigrao neodlučeno u regularnom vremenu, u četvrtfinalu protiv Grčke, ali je bio bolji nakon izvođenja ”socca penala” i zasluženo prošao dalje. Kazahstan je bio drugačiji protivnik. Možemo reći do prvog gola ravnopravan, no jedna akcija bila je dovoljna da slomi do tada opasne Kazahstance i presudi finale.

Strijelac za 1:0 pred kraj utakmice bio je Victor Bolt, koji je dočekao propuštenu loptu Neive i zabio u nebranjeni dio mreže. Kazahstan je vrlo brzo izvadio vratara, a Brazil kao u polufinalu s Njemačkom objeručke dočekao priliku pucati na prazna vrata te do kraja utakmice zabio još dva gola preko Bolta i fenomenalnog vratara Felipea Maie.

Titulu najboljeg strijelca turnira odnio je talijanski reprezentativac Lorenzo Lepori, dok je najbolji vratar prvenstva Nijemac Kim Sippel, koji se posebno proslavio čudesnim obrana u prvom poluvremenu u polufinalu protiv Brazila. Najbolji igrač Svjetskog prvenstva je Brazilac Neiva.

U utakmici za broncu Poljska je pobijedila Njemačku s 3:1 nakon što je gubila 1:0. Poljska je time treće prvenstvo u nizu osvojila medalju. U prva dva nastupa izgubila je u finalu.

Hrvatska malonogometna reprezentacija je završila natjecanje u skupini s dvije pobjede, jednim neodlučenim ishodom i jednim porazom. Iako su se izabranici Željka Ostrmana nadali prolazu skupine, na kraju se kobnim pokazao remi na otvaranju prvenstva protiv Čilea.

Sljedeće Socca svjetsko prvenstvo u malom nogometu igra se iduće godine u Njemačkoj, u Essenu.