POBJEDA NAD FRANCUSKOM ZA OPROŠTAJ OD SVJETSKOG PRVENSTVA

Hrvatska malonogometna reprezentacija oprostila se od Socca svjetskog prvenstva u Budimpešti pobjedom u prijateljskoj utakmici protiv Francuske s 3:2.

event 17.09.2022.
FOTO: Marin Sušić

Hrvatska nije dočekala pomoć Grčke kako bi se plasirala u osminu finala Svjetskog prvenstva. U ranije odigranoj utakmici Grci su izgubili od borbenih Čileanaca i time se oprostili od nokaut faze. Čile je slavio s 3:1 u utakmici u kojoj se pretežito branio, ali je jednostavno znao iskoristiti svoje prilike.

”Dojmovi nisu baš dobri. Nismo prošli skupinu. Treće Svjetsko prvenstvo na kojemu nismo prošli dalje od osmine finala, ovaj puta čak ni grupu”, izjavio je kapetan Hrvatske Marko Pavlović.

S druge strane, hrvatskim reprezentativcima preostala je još prijateljska utakmica protiv Francuske u kojoj je upisana treća uzastopna pobjeda. Nakon Španjolske i Irana, izabranici Željka Ostrmana bili su bolji i od reprezentacije koja po kvaliteti spada u sami svjetski vrh.

”Napokon jedna dobra utakmica s naše strane. Možda čak i najbolja na turniru. Mislim da smo ovako igrali cijelo vrijeme, sigurno bi prošli skupinu te možda dogurali i dalje od osmine finala. Ostaje žal zbog ispadanja u grupi, ali nadam se da će dečki, koji će iduće godine ići na Svjetsko prvenstvo, napraviti taj povijesni uspjeh”, objasnio je Pavlović.

Bez nekoliko igrača koji nisu bili na raspolaganju izborniku, Hrvatska je bolje otvorila utakmicu i povela nakon što je Alen Grafina oteo loptu francuskom vrataru i zabio za 1:0. Isti igrač zabio je i drugi gol na utakmici. I to poslije odličnog solo prodora kada je jednim driblingom izbacio francuskog braniča i neobranjivo poslao loptu u gornji dio mreže.

No, tada je uslijedila crna rupa koju je Francuska iskoristila za potpuni povratak u utakmicu. U periodu od jedne minute Francuzi su prvo smanjili nakon pogreške kapetana Pavlovića, koji je izgubio loptu, a Sami M’laab zabio za 2:1.  Hrvatska se nije ni snašla, a rezultat je već bio 2:2. Sofiane Trabelsi je pokazao zašto je Francuska toliko hvaljena reprezentacija. Razornim udarcem sa sredine terena matirao je Dominika Jelinića.

U tim trenucima Hrvatska je opasno visila. Francuzi su u nekoliko navrata zaprijetili Jeliniću i bili blizu preokreta. Međutim, Ostrmanovi igrači su izdržali sve nalete, kao i u drugom poluvremenu, kada je na vrata stao Nikola Beljan, koji je s par odličnih intervencija sačuvao mrežu netaknutom.

I kada smo pomislili da bi utakmica mogla završiti neodlučenim ishodom, Hrvatska je odigrala najbolju akciju na utakmici i povela u 36. minuti. Pavlović je dubinskim dodavanjem pronašao Antu Pavličevića, koji je dobro primio loptu te asistirao Josipu Haluški za 3:2.

”Mislim da smo danas odigrali stvarno dobru utakmicu i žao mi je što tako nismo igrali u skupini. Nadam se da ćemo iduće godine napraviti bolji rezultat”, rekao je debitant na Svjetskom prvenstvu i dvostruki strijelac protiv Francuske Alen Grafina.

Računajući zadnje dvije službene utakmice, hrvatski reprezentativci su se od Svjetskog prvenstva oprostili s tri uzastopne pobjede. Iako je na početku turnira izostala realizacija, pokazali su kako imaju potencijal u budućnosti ostvariti puno bolje rezultate.

”Francuska je sigurno bila najteži protivnik na ovom turniru. Odigrali smo odličnu utakmicu i pokazali smo ono što smo pričali, kako vrijeme sve više odmiče, bili smo sve bolji. Dogodio se mali pad koncentracije, gdje smo u jednoj minuti primili dva gola, ali na kraju smo ipak pokazali karakter. Nisam zadovoljan ukupnim rezultatom na Svjetskom prvenstvu, ovo je neuspjeh, no vjerujem da imamo puno bolju momčad i da ćemo već dogodine to i pokazati”, zaključio je Ostrman.