HRVATSKA IGRALA, GRČKA ODNIJELA POBJEDU

Hrvatska malonogometna reprezentacija upisala je prvi poraz na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Nakon što je odigrala 2:2 na otvaranju protiv Čilea, Hrvatska je izgubila od Grčke s 3:2 te poslije dvije odigrane utakmice ima jedan bod.

event 12.09.2022.
FOTO: Marin Sušić

Već uoči Svjetskog prvenstva znalo se kako je Grčka najteži suparnik Hrvatske u skupini B. Radi se o reprezentaciji koja je na zadnjem velikom natjecanju izbacila našu socca reprezentaciju u osmini finala. Bila je to dobra prilika za iskupljenje, ali na kraju su presudili detalji.

”Grčka je odlična ekipa koja puno trči i ima dobre rotacije, ali nažalost nismo uspjeli zabiti iz prilika koje smo stvorili na početku i nakon toga se teško vratiti u takvoj utakmici”, izjavio je Tomislav Haramustek nakon utakmice.

Izabranici Željka Ostrmana su odigrali znatno bolju utakmicu nego u prvom kolu. Hrvatska je bila kompaktnija i opasnija. Uostalom, prve dvije prilike stvorili su naši igrači preko Dominika Zeke, koji je u dva navrata bio blizu pogotka. Prvo je u jednom kontranapadu prebacio istrčalog vratara, ali Grci su izbili s gol linije. Potom je prošao nekoliko igrača u obrani i odlično pucao, ali je lopta zapela u bloku.

Nakon toga je uslijedio i dalekometni pokušaj Josipa Haluške iz slobodnog udarca, no grčki vratar Kostas Glavinas je obranio. Kako to obično biva, kad ne iskoristiš svoje prilike, slijedi kazna. Grci su dočekali slobodan udarac malo izvan kaznenog prostora iskosa s lijeve strane, Stratos Foukas je pucao po golu, a Rafael Tusha dočekao odbijenu loptu i zabio za 1:0.

U drugom poluvremenu hrvatski igrači su još više pritisnuli Grčku. Veći dio drugog dijela igrao se na grčkoj polovici, ali problem je bio u tome što je momčad Giogorsa Bastakisa jednostavno imala kvalitetniju realizaciju. Jedan od igrača na kojega su se posebno oslanjali bio je spomenuti Foukas, koji je u prvoj utakmici protiv Španjolske zabio hat-trick.

O kakvom se igraču radi najbolje govori činjenica da je gotovo svaki put kada se sastao s loptom nešto stvorio. I upravo je njegova minijatura dovela Grčku do novog pogotka. Odlično primanje lopte leđima prema golu, dribling u stranu i teško branjivi udarac za 2:0.

Hrvatska je uzvratila preko kapetana Marka Pavlovića, koji je nakon asistencije Marina Ležaića, smanjio na 2:1 te krenula po izjednačenje. U tim trenucima ponovno su Ostrmanovi igrači više imali loptu u nogama te konstantno prijetili, ali Grčka je opet zabila. Kobnim se opet pokazao udarac iz prekida. Ovaj puta iz puno veće udaljenosti. Hrvatski vratar Dominik Jelinić je postavio jednog igrača u živi zid, a Alexandros Mourtzakis topovskim udarcem, gotvo s centra, zabio za 3:1.

Srećom, naši reprezentativcu su brzo smanjili na 3:2 nakon što je Hrvoje Mlinarić dočekao rijetku lošu reakciju u grčkoj obrani i jednu krivo skrenutu loptu iz blizine pospremio iza leđa protivničkog vratara. Bio je to njegov drugi pogodak na prvenstvu i pokazalo se da je izbornik pogodio time što ga je ubacio u prvu postavu.

Do kraja utakmice Hrvatska je pokušala sve ne bi li nekako došla do izjednačenja, čak je i zaigrala s igračem više u polju izvadivši vratara, ali ni jedan pokušaj nije pronašao put do mreže. Najbliže pogotku bio je Goran Dlesk, no Glavinas je zaustavio sve udarce prema vratima.

”Nismo zadovoljni rezultatom. Mislim da smo bili bolji, da smo cijelo vrijeme imali kontrolu, imali smo dosta izglednih prilika koje nismo uspjeli pretvoriti u pogodak i na kraju se to pokazalo kobnim po nas”, rekao je hrvatski reprezentativac Marin Ležaić te je dodao:

”Šteta što naša dobra igra i povezanost koju smo stvorili u ovoj drugoj utakmici nije rezultirala prvom pobjedom na Svjetskom prvenstvu”, kazao je Vinkovčanin.

Hrvatska reprezentacija još uvijek ima šansu proći skupinu kao drugoplasirana, ali će morati pobijediti u dvije preostale utakmice protiv Španjolske i Irana te računati na to da Čile neće slaviti protiv favorizirane Grčke.

Inače, utakmici Hrvatske i Grčke prisustvovali su hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Mladen Andrlić i njegovi suradnici Bruno Lopandić, Marina Sikora, Dubravka Radoš i Ivica Glibota koji su uz još 15-ak navijača pružili glasnu podršku našim reprezentativcima.

Idući susret Hrvatska igra u utorak u 21:55 sati protiv Španjolske, a izabranici Željka Ostrmana više nemaju pravo na pogrešku.